نام کاربری:   کلمه عبور:        کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟  |  ثبت نام

بسم الله الرحمان الرحیم

پیام  کوتاه

 

عن مولانا جعفرِ بنِ محمّدٍالصّادقِ علیه السّلام قال:

اِيّاكَ اَن تَنصِبَ رَجُلاً دونَ الحُجَّةِ فَتُصَدِّقَهُ فی كُلِّ ما قالَ.

امام صادق علیه السّلام فرمود:

بپرهیز از اینکه فردی جز حجّت خدا را به عنوان پیشوا و مقتدای خود برگزینی و او را در تمام آنچه که می گوید تصدیقش کنی.

(بحار الأنوار ۲/۸۳ حدیث ۵)

 

متن کامل روایت :

حَدَّثَنَا كَرَّامٌ عَنْ أَبِي حَمْزَةَ الثُّمَالِيِّ قَالَ قَالَ لِي أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع‏ إِيَّاكَ وَ الرِّئَاسَةَ وَ إِيَّاكَ أَنْ تَطَأَ أَعْقَابَ الرِّجَالِ قَالَ قُلْتُ جُعِلْتُ فِدَاكَ أَمَّا الرِّئَاسَةُ فَقَدْ عَرَفْتُهَا وَ أَمَّا أَنْ أَطَأَ أَعْقَابَ الرِّجَالِ فَمَا ثُلُثَا مَا فِي يَدِي إِلَّا مِمَّا وَطِئْتُ أَعْقَابَ الرِّجَالِ‏  فَقَالَ لِي لَيْسَ حَيْثُ تَذْهَبُ إِيَّاكَ‏ أَنْ‏ تَنْصِبَ‏ رَجُلًا دُونَ الْحُجَّةِ فَتُصَدِّقَهُ فِي كُلِّ مَا قَالَ. معاني الأخبار، النص، ص: 169

 

 

باب معنى وطء أعقاب الرجال‏

ابو حمزه ثمالى گويد: امام صادق عليه السّلام به من فرمود:
بپرهيز از رياست و بپرهيز از اينكه دنبال مردم بروى

ابى حمزه عرض كرد: قربان معنى رياست را فهميدم اما معنى اينكه دنبال مردم نروم يعنى چه ؟ من دو سوم آنچه دارم از دنبال مردم رفتن بدست آورده ام .

امام صادق عليه السلام فرمود: آن طور نيست كه فهميدى بلكه مقصود اينست كه بپرهيز از اينكه بى دليل مردى را به پيشوائى و رياست خود منصوب كنى و هرچه بگويد تصديقش نمائى .

 ****

همینگونه که مشاهده می کنیم راوی این حدیث گرانقدر صحابی بزرگوار ابی حمزه ثمالیست

هشدار می دهد به این که خود داری کنیم و بپرهیزیم از این که جایگاه خاص معصومین را

انسان در مناسبات روز مره انسان هایی را به عنوان شخصیت اجتماعی، پدر، مادر، همسر یا استاد و...  از دیگران ممتاز کرده محبت و احترام خاص پیدا می کند و به گونه ای این ارادت و سرسپردگی را در اعمال و رفتارش ظاهر می سازد که:

اولا: او را در زندگی الگوی خود قرار داده و از سبک زندگی و شیوه و آداب رفتاری و گفتاری وی تقلید می کند.

ثانیاً: هرچه از زبان او خارج شود چون وحی مُنزَل می پذیرد و صحت آن را بدون تحقیق تایید می کند.

ثالثاً: وی را فردی واجب الاطاعه دانسته و همه دستورات و فرامین او را بی کم و کاست اطاعت و سرپیچی از اوامرش را جرمی نا بخشودنی می داند.

رابعاً: پیوسته دیگران را به سمت او دعوت کرده و نسبت به انتقاد و یا پیروی نکردنشان از این شخص حساسیت نشان داده و به آنها اعتراض می کند.

اما شاید کمتر توجه داشته باشیم که خداوند تعالی برای تعظیم و اطاعت از هر فرد حد و اندازه ای  در نظر گرفته و به رعایت این حدود امر فرموده باشد

همانگونه که حدیث دیدیم در صدر همه کسانی که احترام و تایید ایشان برای ما واجب است اهل بیت علیهم السلام بویژه امام عصر و حجت زمانمان قرار دارند.

در این روایت شریف مقامی چون امام جعفر صادق علیه السلام پیشوای شیعه به صحابی گرانقدری چون ابوجمزه ثمالی هشدار می دهد که در پیروی و تصدیق و تجلیل افراد دقت کرده و بپرهیزد از این که نام و عنوان و مرتبه و جایگاهی که مخصوص حجت های الهی و معصومین است را برای افراد دیگر در نظر گرفته و آنها را بیش از حدشان بالا ببرد. این بالا بردن خواه در دادن نام و عنوان و القاب باشد خواه در توصیف و تکریم و قائل شدن کرامات و فضائل و خواه در تصدیق محض و الگو قرار دادن و اطاعت و فرمانبرداری محض، مردود خواهد بود؛ زیرا که همه اینها مختص امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف و پدران معصوم و مطهرش می باشد. وظیفه ما در قبال دیگر بزرگان برحسب جایگاهی که در ارتباط با ما دارند اعم از والدین، استاد و راهنما، مرجع تقلید و غیره این است که در همان حد و حدودی که خداوند امر فرموده به هریک از اینان احترام گذاشته و امر و نهی ایشان را اطاعت کنیم:

اظهار محبت و قدر دانی ما در قبالشان بدون آن که تعطیل شود حد و اندازه ای پیدا کند که در جایگاه اطاعت و پیروی مطلق قرار نگیرند و مهمتر این که جایگاه والای امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف به عنوان یگانه ولی ،پیشوا و صاحب اختیارِ واجب الاطاعه زمان محفوظ بماند.

 

عظمت ویژه قائل گشته و الگوی زندگی تسلیم و ارادت در اعمال و رفتارش نسبت ابراز می دارد.

 

کتابچه "اربعین، اجتماع قلب ها"

... وَ لَوْ أَنَّ أَشْيَاعَنَا وَفَّقَهُمْ اللَّهُ لِطَاعَتِهِ عَلَى اجْتِمَاعٍ مِنَ الْقُلُوبِ فِي الْوَفَاءِ بِالْعَهْدِ عَلَيْهِمْ لَمَا تَأَخَّرَ عَنْهُمُ الْيُمْنُ بِلِقَائِنَا وَ لَتَعَجَّلَتْ لَهُمُ السَّعَادَةُ بِمُشَاهَدَتِنَا عَلَى حَقِّ الْمَعْرِفَةِ وَ صِدْقِهَا مِنْهُمْ بِنَا فَمَا يَحْبِسُنَا عَنْهُمْ إِلَّا مَا يَتَّصِلُ بِنَا مِمَّا نَكْرَهُهُ وَ لَا نُؤْثِرُهُ مِنْهُمْ وَ اللَّهُ الْمُسْتَعانُ وَ هُوَ حَسْبُنَا وَ نِعْمَ الْوَكِيلُ .
الإحتجاج على أهل اللجاج    ج‏2   ص 499
بی تردید اجتماع و اصلاح قلوب شیعیان آرزوی قلبی مولایمان امام عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) می باشد ....
 محرم و مراسم و آئین های مقدس و با شکوه آن فرصتی است تا مؤمنین زیرخیمه این صاحب عزای دلسوخته و "پدر مهربان" مشق همدلی و همبستگی کنند.
گروه تحقیق و مطالعه "پدرمهربان" با هدف تذکّر به ارزش و جایگاه این پیوند مقدس و دعوت به آن ، به ویژه در ایام اربعین و حرکت عظیم و شکوهمند جهانی به مقصد بارگاه حسینی، اقدام به تهیه کتابچه ای به نام "اربعین،اجتماع قلب ها" در سه زبان فارسی ، عربی و انگلیسی نموده است.
علاقمندان و عزاداران گرامی می توانند برای تهیه کتابچه به شماره 09392404609 پیام ارسال نمایند.
ضمناً  قیمت هر کتابک 500 تومان است که صرف تأمین هزینه چاپ های بعدی خواهد شد.